Skip Over Navigation

Institutional

Institutional

Wingham Health Centre Clinic

Location:

Wingham, Ontario

Owner:

Listowel Wingham Hospital Association

Consultant:

The Ventin Group Limited

Challenge:

  • Renovate a former community Clinic, in an old school building, into a modern Health Centre
  • Expand the clinic by transforming the old gymnasium into a two storey clinical facility
  • Upgrade the facility to incorporate new technology and to be capable of advancing technologically in the future

Objective:
Renovate the former school gymnasium to create a two storeys health centre by adding a new floor structure, a two storey addition on the north side of the building, a one storey addition on the east side of the building, and associated pharmacy, reception and waiting area, and staff offices. The new 13,000sqft centre also needed to be completely accessible.

[More]

St. Ann Catholic Elementary School

Location:

Hamilton, Ontario

Owner:

Hamilton-Wentworth Catholic District School Board

Consultant:

Sam Espostos Architects Ltd.

Challenge:

  • The footprint of the new school and adjacent church presented unique challenges
  • East and south foundations of the new building were located close to an adjacent property, allowing a space of only 1,200 mm to the east neighbour
  • Tight conditions also required very close coordination and careful planning to execute the building exterior veneer over the two-storey height

Objective:
Construct a two storey, 20 classrooms, 48,000 SF school on a small parcel of land located very close to adjacent properties, while providing ongoing access to the church's parking area throughout construction.

[More]

OPP Modernization Project 

Locations:

Walkerton, Chatham, and Mount Forest

Owner:

Infrastructure Ontario

Consultant:

NORR Ltd.

Challenge:

  • Collaborative Structures’ specific role was the construction management of three sites: a new detachment in Walkerton, and new Forensic Investigation Units in both Mount Forest and Chatham
  • Be a key partner in the design evolution process providing insight into construction details and aiding in the overall project budget process

[More]

Dundas Valley Secondary School Addition & Renovation

Location:

Dundas, Ontario

Owner:

Hamilton-Wentworth District School Board

Consultant:

CS&P Architects


Challenge:

  • Redevelop the former Highland Secondary School and give it the look and feel of a new high school, rebranded as Dundas Valley Secondary School (DVSS)
  • Renovate and incorporate the state-of-the-art amenities available in newer schools
  • Add a new wing containing a gymnasium and support rooms such as change rooms, washrooms, a multi-gender room, and storage on the lower floor
  • Build a well-equipped science room over the newly built gym
  • Enlarge the cafeteria, upgrade finishes, install new lockers, refurbish classrooms, provide new windows throughout, and install a new curtain wall entrance including a handicap ramp
  • Reinstate all exterior roadways, parking areas, servicing and landscaping

[More]

Teviotdale OPP

Location:

Teviotdale, Ontario

Owner:

The County of Wellington

Consultant:

+VG Architects

Challenge:

  • Construction of an 18,500 SF unique building design concept, not a replica of previous OPP detachments
  • New design to incorporate cast-in-place concrete foundation, load-bearing masonry, structural steel, structural insulated panels (SIPs), and light-gauge steel trusses
  • Install the cast-in-place foundation in late December

Objective:
Establish a repeatable process for the construction of the new design for future OPP detachments.

[More]

Fort Erie Central Fire Station

Location:

Fort Erie, Ontario

Owner:

Town of Fort Erie

Consultant:

Venerino V.P. Panici Architects


Challenge:

  • Construct a modern and progressive fire station designed to blend into a historic area of Fort Erie

Objective:

Construct a fire station with a specific focus on the complex brick and stone precast façade.  Also unique to this project was the construction of the curved copper entrance canopies, the bell tower, and light tower.

Execution:

This modern facility contains all the features of the most state-of-the-art fire station while featuring a vintage brick, stone, and precast exterior façade that is truly reminiscent of the 1920s.

[More]

Old Fort Erie Welcome Centre
(Old Fort Erie Interpretive Centre)

Location:

Fort Erie, Ontario

Owner:

Niagara Parks Commission

Consultant:

Quartek Group Inc.

Challenge:

  • Demolish the existing welcome centre
  • Construct a new eye-catching historical centre at the Old Fort Erie Fort located on the Niagara River in the Town of Fort Erie

Objective:
Recreate part of the history surrounding the Old Fort Erie Fort, depicting actions based on battles from the War of 1812 in time for the 200th Anniversary of the War of 1812.

Execution:
The original building, which was used as a gift shop and concession area, was torn down and replaced with a modern structure that features a museum display area, theatre, archive, workspace, concession, and other functional workspaces.

[More]

Wilfrid Laurier University Fred Nichols Campus Centre

Location:

Waterloo, Ontario

Owner:

Wilfrid Laurier University

Consultant:

+VG Architects

Challenge:

  • Deliver a new cafeteria and study area within the tight construction budget
  • Keep existing building open and operational as construction proceeds
  • Work through student union protests

Objective:
Complete construction in less than six months to revitalize the old food court, giving students a new and engaging space.

Execution:
Starting mid-summer, construction began with interior hoarding and segregation of the existing cafeteria to separate the workspace. This included complete interior demolition, removal of all existing mechanical and electrical, to make way for the new load-bearing masonry/structural steel frame, enclosed with two-storey curtain wall, brick veneer and composite metal paneling, capped with a living green roof.

[More]

Wilfrid Laurier University Brantford,
97 Dalhousie St. Renovations
(Centre for Child and Youth Services)

Location:

Brantford, Ontario

Owner:

Wilfrid Laurier University

Consultant:

+VG Architects

Challenge:

  • Complete demolition of the interior of the building
  • Maintain the existing outer building shell, which consisted of interior and exterior renovations of a 19th century, two-storey building
  • Convert into a modern academic facility

Objective:
To renovate and rebuild the 19th century, two-storey building, into a modern academic facility.

[More]

Dundas History Museum Expansion

Location:

Dundas, Ontario

Owner:

Dundas Historical Society

Consultant:

McCallum Sather Architects Inc.


Challenge:

  • Create an addition for a new accessible entrance and elevator system
  • Install an integrated climate-control system providing a dry and environmentally controlled environment to maintain the integrity of existing exhibit material
  • Keep the main museum building secure
  • Develop a complex layout to connect the heavy timber and steel framing as the two existing building weren't physically aligned
  • Work within tight site conditions

Objective:
The architect’s objective was to build a space that represented the agrarian roots of the Dundas community with the present industrial and high-tech contemporary city. This included adding a 1,000 SF addition, complete with elevator, linking the 19th-century doctor's residence with the museum, while renovating both existing buildings.

[More]

W.G Johnson Centre Pool

Location:

Cambridge, Ontario

Owner:

The Corporation of the City of Cambridge

Consultant:

Stantec Consulting


Challenge:

  • Secure funding through the Canadian Government's Infrastructure Stimulus Fund
  • Significantly reduce the carbon footprint of the current facility
  • Maintain the schedule
  • Stay on budget

Objective:
CSL established a comprehensive 'wishlist' to define the scope of work for the project. The main objective was to replace the pool's outdated filtration system and increase the accessibility of the facility. The City of Cambridge wanted to significantly reduce the volume of natural gas consumed by the building, effectively reducing its carbon footprint.

[More]

BACK